NIMBY gedrag

Recent weigerde een woningstichting een ex-psychiatrische patiënte in te schrijven, omdat het draagvlak voor het bieden van huisvesting aan deze groep in sommige buurten was verdwenen. Dit NIMBY-verschijnsel, wat staat voor Not In My BackYard (niet in mijn achtertuin), treedt op wanneer het over zaken of voorzieningen gaat die we met zijn allen weliswaar gewenst vinden, maar niet achter ons huis of in onze straat.

Naar buurtbewoners luisteren en samen met hen zoeken naar oplossingen biedt meer perspectief dan het bewijzen van je gelijk. Bij een goed contact tussen buren van allerlei pluimage onderling verdwijnt de vrees voor het onbekende en kan een plezierige samenleving ontstaan. Een samenleving waarin de ex-cliënte bovenal weer buurvrouw is. Het zijn onze buren

Op 6 november 1980 schreef Livezey in de krant Christian Science Monitor over de stort van gevaarlijk chemisch afval. In dat jaar waren in Amerika nieuwe regels opgesteld over de veiligheid waaraan stortplaatsen zouden moeten voldoen. Er was een wildgroei ontstaan van die plaatsen, want wat was gemakkelijker voor de industrie dan een gat graven in de achtertuin en daar de rotzooi dumpen. Maar het publiek werd alerter, en wilde zelfs niet een veilig geachte vuilstort in de eigen buurt. Not in my back yard!

Livezey was hiermee één van de eersten die de term nimby opschreef. Het begrip ging snel de wereld over. In Nederland werd nimby-wetgeving aangenomen, die er voor zorg moest dragen dat projecten niet teveel opgehouden zouden worden door nimby-gedrag van locale overheden of burgers, die het eigen belang boven het algemene belang zouden stellen, bijvoorbeeld bij de keuze voor een nieuwe rondweg, spoorlijn of industrie.

Maar nimby is geen wetenschappelijke term, het is geen ziekte of beperking. Mensen die protesteren vinden het meestal niet aantrekkelijk dat het een nimby-effect wordt genoemd. Omdat daarmee de suggestie gewekt wordt dat zij mensen zijn die ontwikkelingen tegenhouden, of wel bepaalde voorzieningen willen, maar daar geen bijdrage aan willen leveren. Die zouden vinden dat de gevangenis maar bij anderen achter het huis gebouwd moet worden.

Dat laatste is vaak niet het geval. Vaak zijn ze eerder van mening dat sommigen zaken bij niemand in de achtertuin moeten. Dat heet dan ook anders. Geen nimby, maar niaby, not in anyone’s backyard. Of ze hebben een betere oplossing, voor hun eigen achtertuin en die van anderen. In het algemeen belang.

In 1965 werd een plan gelanceerd voor een dijk naar Ameland en inpoldering van een deel van de waddenzee. Dat leidde tot lokale protesten, de zestienjarige Kees Wevers schreef brieven naar kranten en zo kwam het tot de oprichting van de Waddenvereniging. Nimby-gedrag staat niet altijd haaks op het algemeen belang, mensen met nimby-gedrag kunnen juist goed bijdragen aan het algemene belang. Nimby-gedrag en het algemeen belang